2012. szeptember 9., vasárnap

A gyep őszi gyomosodása, a gyep őszi gondozási, felkészítés a telelésre.


A cím nem teljesen pontos, mert a gyepben most fellelhető gyomok valójában már a nyár derekán megjelentek és még most is virulnak. Sokan kétéségbeesve szemlélik, ahogy a nyár közepétől egyre gyomosabb a gyepük, annak ellenére, hogy igyekeznek mindent megtenni a nem kívánt betolakodók ellen. Találkoztam olyan kerttulajdonossal, aki elutazott nyaralni és mire hazaért szörnyülködve tapasztalta, hogy addig szép gyepe harctérré változott, összefüggő nagy területeken átvette az uralmat a gyom. Akadnak olyanok, akik elkeseredésükben az újrafüvesítés mellett döntenek, és totális gyomírtószerrel kiírtják a füvet is. 
De mit is lehet tenni?
Gyom és gyom között hatalmas a különbség. De még az sem mindegy, hogy az adott gyom milyen haszonnövény kúltúrában jelenik meg. Sőt vannak helyzetek, amikor egy növény gyom, máskor pedig haszon, vagy éppen gyógynövény. De bennünket most a gyepünk őszi gyomnövényei érdekelnek,azok közül is a legmegátalkodottabbak az egyszikűek, amiket nem lehet vegyi úton kiírtani a gyepből, mivel rokona a fűnek. 
Mik ezek?
  • Fakó muhar - Setaria glauca
  • Zöld muhar - Setraia viridis
  • Pirók ujjasmuhar - Digitaria sanguinalis
  • Ragadós muhar - Setaria verticillata
  • Kakaslábfű - Echinochloa cruss-galli
  • Csillagpázsit - Cynodon dactylon
A csillagpázsitot kivéve mindegyik egyéves növény, szaporodásuk és terjedésük fő forrása a mag. Ez tulajdonképpen meghatározza az ellenük való védekezés fő csapásirányát. De mielőtt a védekezésre térnék ismerkedjünk meg velük. Minél jobban ismerjük őket, annál könnyebben vehetjük fel ellenük a küzdelmet, megjelenésükkor sem esünk kétségbe.
A fenti gyomnövényeket két csoportra oszthatjuk:
Az elsőbe egy tartozik a Csillagpázsit, ami évelő, szakszerűen G1-es besorolásba tartozik, magyarul talajban tarackkal telelő évelő. Igazi komoly gondot ennek és hasonszőrű testvéreinek az eltávolítása okozza a gyeppből, őt ugyanis vagy mechanikus úton egyenként lehet kigyomlálni, vagy a fűvel együtt drasztikus totális gyomírtó szerrel. Csendben jegyzem meg, hogy gyakori nyírással (minimum hetente egy alkalommal, de legjobb hetente két alkalommal), olyan gyepszőnyeget ad, mintha perzsaszőnyegen lépkednék. Borzasztóan besűrűsödik és mivel vékonyszálú ezért nagyon kellemes gyepet ad. A színe sem a hagyományos zöld fűszín, hanem kissé acéloskék.
 Aki nem ragaszkodik a hagyományos gyephez, vagy a gazdasági kertben a közlekedő utakon kipróbálna valami újat, annak tudom javasolni. De vigyázat! Vízhiányos állapotban nem lesz selymes tapintású, ellenkezőleg durva sértő érzetet ad a kéznek, mezítelen lábnak. De msot nem a népszerűsítés a cél, hanem az írtása. Ha egyszer hagyjuk, hogy megtelepedjen a gyepben, akkor onnan nagyon nehéz eltávolítani. Fáradtságos munkával sok-sok óra alatt szabadulhatunk meg tőle. Legjobb, ha füvesítés előtt többször kezeljük a területete ttotális gyomírtószerrel, ez ugyanis végleg kiöli a tarackját. Ha ennek ellenére mégis megjelenik, akkor ne várjuk meg amíg megerősödik, hanem még kicsi korában azonnal gyökerestül távolítsuk el. Ha mégis megerősödne, akkor a nagyon fertőzött foltokat gyomírtsuk ki totális gyomírtóval, majd itt vessük felül a füvet. Felsimerése viszonylag egyszerű, de virágzata miatt összetéveszthető a pirók ujjasmuharral. 
A növény elfekvő szárú, a sűrű lombjából egyedül csak a virágzata, termése emelkedik ki. De mivel ezek jelentéktelenek, ezért gyakran észre sem vesszük. 





Szára elfekvő, izközöknél, nóduszoknál legyökeresedik, tulajdonképpen átmenetet képez a tarackos gyökere között. Tarackja a föld felszíne alatt 1-2 centivel (bár ez függ attól, hogy milyen mélyen találja meg a nedvességet) a felszínnel párhuzamosan kúszik, akár egy métert is meghaladó távolságokba.
A másodikba tartoznak a muharok és a kakaslábfű. Ők szakszerűen a T4-es besorolásba tartoznak, ami azt jelenti, hogy egyévesek, nyáron csíráznak, kifejlesztik szárukat, leveleiket, virágukat és termésüket, majd a maghullást követően télen kifagynak, elpusztulnak. Fajfenntartásukat az elhullajtott maggal biztosítják. A mag a talajban telel, és nyáron 18 celsius fok felett csírázik. Ezért fordulhat elő az, hogy amikor még nyaralni megyünk sehol sincsenek, majd, amikor hazaérünk már tele van velük a gyep. Legdrasztikusabban a pirók ujjasmuhar terjed, képes kiszorítani még a mélyen gyökeresedő pillangósokat is. Ellenük való védekezés főbb csapásirányai:
  • Ne engedjük meg, hogy magot érleljenek a gyepben, mert azt elszórva jövőre még többel kell megbírkóznunk. Ezt legalább heti egyszeri nyírással érjük el, de legjobb, ha gyakrabban nyírjuk, mert ezek a gyomok igen gyorsan alkalmazkodnak a sűrű nyíráshoz. Száruk elfekszik a talajon, és akár egy hét alatt is virágzik, magot érlel.
  • Ne adjunk nekik életteret. Ezt úgy tudjuk elérni, ha gyepünk egészséges, megfelelően záródott, sűrű, optimálisan tápanyag és vízellátott. 
  • Megjelenésükkor, ha nem túlzottan sok kelt ki, akkor megpróbálhatjuk kézzel kigyomlálni őket.
  • A gyepünk ne szenvedjen hiányt semmiben. Ne akkor öntözzünk, amikor időnak van rá, hanem amikor a fű igényli. Tápoldatozzunk tavasszal túlnyomórészt nitrogén tartalmú hosszú hatástarlamú szerekkel, ősszel kisebb adagó nitrogén, emelt foszfor és kálium mennyiséggel. Tavasztól, őszig lombtrágyázzunk. 
  • Nyírjunk, nyírjunk és nyírjunk. A gyepet alkotó fűfajok bírják a legjobban a nyírást. Gyakori nyírással megakadályozzuk, hogy magot érleljenek a gyomok, és azt is, hogy megerősödjön a tövük.
  • Biztosítsuk a nyugodt telelést a gyepnek, és tavasszal a gondtalan sarjadást. Télen ezek a gyomok ugyanis kipusztulnak, helyük üres marad. Egy jól telelt erős gyep azonnal át tudja vennei az üres foltokat, benövi azokat, ezáltal elzárja az egyéb gyomok elől is a helyet.
Most nézzük ezeket a gyomnövényeket. Muharok közül a zöld muhart, és a legveszélyesebbet a pirók ujjasmuhart mutatom be.
Pirók ujjasmuhar kisértetiesen hasonlít a csillagpázsithoz. Legjellemzőbb megkülönböztető jegy az, hogy a csillagpázsit gyökere tarackos, a muharé pedig bojtos. De, hogy megtévesszen bennünket a pirók ujjasmuhar szára elfekszik, és a nóduszoknál gyökeret fejleszt, ezzel hasonlatossá válik a tarackos gyökérhez.






Bal oldalt a csillagpázsit tarackos gyökere, jobb oldalt, pedig a muhar bojtios gyökere. Virágzatuk nagyon hasonló. Balra a csillagpázsit, jobbra pedig a pirók ujjasmuhar virágzata látható. Iagzából lényegi különbség nincs közöttük, a csillagpázsit virágzata némileg kisebb.






Leveleiket, ha egymás mellé tesszük, akkor lényeges eltérés láthatunk. Balra a csillagpázsit levele sokkal vékonyabb, finomabb szálú, mint a jobbra látható ujjasmuharé.






Magukra hagyva a gyomokat átugrom a gyep őszi gondozására nehogy kifussak az időből. Sajnos nincs annyi időm a cikkek írására, mint amennyit igényelnének. Később azért befejezem a gyomos részt is.
Többféle állapotban érheti el egy gyep az őszt. vannak nagyon szépen gondozottak, vannak a gondozottak és az elhanyagoltak, és persze ezek között számtalan átmenet. Bármelyik is legyen a jellemző saját gyepünkre itt a legnagyszerűbb alkalom, hogy tegyünk még erte egy kicsit, vagy éppen sokat. Nyílvánvaló, hogy ez cikk nem azoknak szól akik mindent profin csinálnak a gyepgondozásban. Ezért nem is arról írok, hogy mit kell tenni a kiváló állapotú gyeppel. Az ősz több szempontból is a legjobb idő arra, hogy igazán szép gyepet varázsoljunk:
  • ilyenkor kevés új gyom jelenik meg a gyepben, friss fűvetésben sem kell kell a gyomokkal küzdeni,
  • nincsenek már azok a buta melegek, amikben csak szenved a fű, sőt reggelre már van harmat a füvön, ami kicsit megkönnyíti a vízutánpótlást,
  • enyhébb időben a fű is szebben fejlődik, gyorsabban nő.
Mit tegyünk a szép gyepért?
  • Álljunk neki rendszeresen öntözni. Ha maradnak ezek a melegek, akkor naponta egyszer bőségesen, ha enyhül az idő, és netán csapadék is esne, akkor elég hatente 2-3 alkalommal. Az öntözéskor vegyük figyelembe, hogy milyen a talajunk. Kötött talaj nehezebben issza be a vizet, de sokáig tárolja, tehát ebben az esetben lassú beöntözést végezzünk, és ritkábban, míg a homokos talaj gyorsan beissza a vizet, de azt nem tárolja, hanem továbbítj a talaj alsóbb rétegeibe, ahol már a gyep gyökere nem éri el, ezért ilyen talajnál többször és kis adoggal öntözzünk. A két véglet között több átmenet is van, de erre msot nem tudok kitérni. A talajokról is íródik egy cikkem, az első része már meg is található netes oldalaimon, érdemes elolvasni. Öntözni mindig időben kell. Nem akkor, amikor mi ráérünk, hanem akkor, amikor a növénynek igénye van rá. Ha nem időben locsolunk, akkor a növényt visszaveti a fejlődésben a vízhiány. Tévhit, hogy napközben nem lehet öntözni mert éget. Nagy kánikulai melegben igenis szükséges a locsolás kora délután egy-két óra körül.Ezzel hűsítjük a füvet, oltjuk szomját. Tűző napban a víz csak nagy és gyenge levelű növényeken okoz kárt azzal, hogy a levélen maradt vízcsepp lencseként működve megégeti a levelet. Legjobb öntözési mód az automata öntözés. Öntözés hataására még a kiszáradt, kiégett gyep is egy hét alatt életre kel, elkezd visszazöldülni. Két hét alatt szép zölddé válik.
  • Rendszeresen pótoljuk a tápanyagot. Erre több módszer is kínálkozik, de ilyenkor ősszel én kettőt javasolnék. Az egyik, ami lasabban fejti mi hatását, de tovább tart az a granulált, vagy szemcsézett műtrágyák. Attól függően, hogy milyet választunk egy hónaptól akár hat hónapig is tart a hatása. A másik az azonnali hatást kifejtő, de csak egy-két hétig hatásos a lombtrágyázás. Ekkor vízoldható műtrágyát, vagy természetes alapú tápanyagpótló szert kipermetezzük a fűre. lehet kilocsolni is, de azzal egyenetlenebb az elosztás, és előfordulhat túladagolás is. Javaslom, hogy most lombtrágyázzanak, hosszú ősz esetén ezt még többszöri ismétlésssel egészen november elejéig, és a havazások előtt pedig szemcsés műtrágyát szórjanak ki, ami tovább erősíti a gyep tövét a hó alatt is.
  • Irtsuk ki a kellemetlen gyomokat. Kétszikűeket egyszerű gyomírtószeres permetezéssel, egyszikűeket pedig, mint ahogy azt fent a gyomos résznél már taglaltam rendszeres nyírással, és gyep erőnlétének megtartásával szorítsák vissza. Csillagpázsitot sajnos csak mechanikai úton, vagy a fűvel együtt lehet kiírtani.
  • Pótoljuk a hiányokat. Vessük felül a füvet, ahol ritkás, vagy kipusztult. 
  • Nyírjuk a gyepet rendszeresen. Megfelelő öntözés, és tápanyag pótlás mellett hetente 1,5-2 alkalommal. 2-3 centi magas legyen csak a fű, egészen az utolsó nyírásig, ami valahol november eleje körül lezs, akkor 4-5 centis maradjon. A lenyírt füvet minden esetben gyűjtsük össze.
  • Gyűjtsük össze a gyepről a ráhullot növényi maradványokat, pl. falevél, fenyőtű, dió stb. Ha túl sok marad rajta, akkor alatta befülled a fű, kipusztul.
  • Ha permetezzük a gyepet, akkor egy kezeléssel több szert is kijuttathatunk. Pl. lombtrágyával a gyomírtót, vagy akár a gombaölő szert.
  • Kezeljük betegség, kártevők, ellen. Javítsuk a kellemetlenkedők okozta hibákat. A csapadékos hűvös idő kedvez egyes gombafajoknak rozsdák, fuzáriumos betegségek jelenhetnek meg, de megelőzésként hópenész ellen is védekezhetünk.   Kártevőként a pocok és a lótetű,   drótférgek, pajorok jelentkezhetnek. Kellemetlenkedők pedig a földi giliszták    és a vakond. És egy másként kellemetlenkedő a talajban élő pók, ami gazdasszonyra hozhatja rá a szívinfartust:) 









Mit ne tegyünk?
  • Ne gyeplazítózzunk. Feleslegesen sértjük meg vele a gyep tövét, gyökerét. Túl sok sérülést már nem tud kiheverni a tél kezdetéig, ezért kétségessé válik az eredményes telelés. 
  • Ne tömörítsük, ne hengerezzük.
  • Ne szórjunk rá tőzeget, tápdús földet.
  • Ne akarjuk most a talaját javítani.
  • Szeptember végétől már ne szórjunk ki rá magas nitrogéntartalmú műtrágyát.
Ha rendszeresen gondozzuk a füvet, akkor a tél kedvezőtlen hatásait is könnyűszerrel kiheveri. "Ahány ház, annyi szokás" tartja a közmondás, de ahány ház, annyi gyep állítás is megállja  ahelyét. Nemcsak azért, mert mindannyian máshogy gondozzuk a füvet, hanem azért is mert mindenhol mások az adottságok. Ezért nehéz egy általános fenntartás-technológiát ráhúzni a gyepre. Azokat a gyepeket, amiket gondozok  először mindig alaposan feltérképezem, megismerem a körülményeket, adottságokat, majd az ismeretek alapján állok neki a gondozásuknakRendelkezem többféle gondozási technológiával, többféle tápanyag-utánpótlási eljárással, melyekben.  a szereket az igényeknek megfelelően változtatom. Ha valakinek a fenti cikken felül tudok bármiben segíteni szívesen megteszem. Lehet tőlem rendelni a gyep kezeléséhez szükséges anyagokat, akár úgy is, hogy egy csomagban megküldöm, az egész éves mennyiséget egy részletes alkalmazás technológiát mellékleve. Természetesen csak azt követően, hogy megismerkedtem a kezelendő gyeppel.  Sajnos a cikkben nem tudtam leírni mindent, de kérdések alapján szívesen adok több információt a gyep gondozásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése