2011. február 13., vasárnap

Labdarózsa - Viburnum opulus 'Roseum' metszése

A labdarózsa régóta kedvelt díszcserjéje a magyar kerteknek. Virágzása egybeesik az orgona nyílásával, ez pedig a ballagások környékén van. Mivel több hétig tart a virágzásuk, ezért bizony beleesik a ballagások idejébe. Emiatt is, és nagy tömegű díszes viráguk miatt is kedvelt teremdíszítő virágok, de a templomok oltáráról sem hiányozhat tavasszal. A két növény nemcsak virágzásában hasonlók, hanem metszésükben is. Mindketten egy metszési csoportba tartoznak. Mindkettőjük sajátossága a virágot hozó vegyes rügyek. Az orgonánál erről a rügytípusról már írtam. Specialitása, hogy elnyílás után ezekből indul a hajtásfejlődés is. Ennek következményeként a labdarózsánál is felfedezhetjük a villás elágazást, igaz kevésbé szabályos villákat nevel, mint az orgona. Csúzli készítésére ezért az orgona alkalmasabb.
A labdarózsa alakja a cserje és a törpefa között van valahol. Rendszeres metszéssel harmonikus formában tartható. Metszés nélkül sűrű magas bokorrá növekedik, idővel elöregedik, virághozama csökken. Alkalmas egytörzsű fácskává nevelésre, de többtörzsű cserje alakban is tartható. Én ez utóbbit javaslom. Egytörzsű forma esetén a fiatalon tartása alapos szakmai ismereteket igényel, metszése során kevés tévedést engedhetünk meg, és mindenre odafigyelve is fel kell készülnünk az átmeneti virágszegény időszakokra. Ebbe most nem mélyülnék el. Ha érdekel kérésedre szívesen részletezem.
Metszés ideje
A labdarózsa nagyon jól tűri hazánk éghajlatát, különösebb igényt nem támaszt egyetlen környezeti elemmel kapcsolatban sem. Még az extrém hidegek sem károsítják oly mértékben, hogy az a tő teljes pusztulásához vezetne. Mért is fontos ez? Azért, mert metszése tág időpontban végezhető. Optimális a tél vége, tavasz eleje, még a rügypattanás előtt. Érdekes, hogy korán virágzik, de a rügypattanást nem kapkodja el. Ennek is köszönhető, hogy a késő tavaszi fagyok sem károsítják. Akinek azonban sok a tavaszi teendője, az bátran előre hozhatja a metszését. Azaz enyhe éjszakai fagyok esetén is metszehtők. Február elejétől, március végéig végezhetjük. Azért törekedjünk az optimális időpont betartására.


Metszés előtt körülbelül 10 éves labdarózsa.
Metszésének menete.
Először a beteg, sérül, fizikai akadályt képező ágakat távolítsuk el. Betegsége alig ismert, ezért ezzel nem is nagyon kell számolnunk. Sérülést szenvedhet ritkán fagytól, gyakrabban hónyomástól, vagy emberi behatástól, esetleg cicusok körömerősítéstől (törzsükön előszeretettel élesítik karmaikat), kutyusok rágásától. Fizikai akadályt növekedésével okozhat. Ránőhet épületre, közlekedő útra, vagy ablak elé nőhet. A beteg, sérül ágakat minimum az egészséges részig, a fizikai akadályt képezőket az akadály szélénél kissé mélyebben metsszük vissza, így nem nő túl gyorsan vissza.
Második lépésben a kuszán nőt ágakat tőből, ággyűrűre vágjuk vissza. Ezek az ágak növekedési iránya lehet rossz, lefelé, vagy a talajjal közel párhuzamosan nőnek, vagy kuszák, tekeredettek, hullámosak, göcsörtösek. Ebben az ütemben szintén maradék nélkül likvidáljuk a törpehajtásokat. Én csak szőröknek hívom őket. Ilyen hajtásokat nevel a mályvacserje, kékszakáll is.



Törpe hajtások (szőrök)



Törpe hajtások














Harmadik ütemben az alulról előtörő új hajtások közül kivesszük a gyengéket, vagy azokat, amelyektől már túl sűrű lenne a bokor. Ezzel a növényt levegőssé is tesszük, amit a későbbi lépésekben tovább szellősítünk. A levegő által megfelelőképp átjárt növényt a betegségek sem fertőzik meg olyan könnyen, mint sűrűbb társaikat.



Növény töve metszés, ritkítás előtt.


Metszés, ritkítás után. Jól látható, hogy a kesze-kusza, és a vékonyka hajtásokat eltávolítottam. Ez elegendő is volt a ritkításhoz.
 
A negyedik szakaszban tovább ritkítjuk a labdarózsát. Erre nem tudok mértéket írni. Szerintem minden növénykedvelő kertész tudja, látja, hogy mikor válik szellősé a növénye. Azt javaslom kövessük megérzéseinket. A képeken bemutatott növény metszésénél látni fogjuk, hogy milyennek is kell lennie. Ez ad némi támpontot a bizonytalankodóknak. A ritkítás során természetesen a gyengébb hajtások közül szelektáljunk.



Így néz ki az alsó ritkítás után.

Ötödik lépésben a megmaradt hajtásokat metszük meg. A villás elágazások erősebb ágát érintetlenül hagyjuk, a gyengébben fejlődő felét levágjuk. Az alulról feltörő és megtartott új hajtásokat a növény teljes magasságának minimum a felénél vágjuk el, de legalább a felső 1/3-át metsszük le.
A metszés végére egy szép arányos labdarózsa bokrot kapunk.


Az alsó ritkítás, a beteg, sérült, és törpehajtások eltávolítása utáni állapot.


Metszés utáni állapot közelről.

Metszés utáni állapot.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése